Keskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kirjoittaa blogissaan, että hallitusohjelma on historiallisen epätasapainoinen työnantajien eduksi ja palkansaajien tappioksi.

– Siihen on kirjattu monia työantajapuolen pitkäaikaisia toiveita ja vaatimuksia. Joissain kirjauksissa mennään jopa pidemmälle kuin elinkeinoelämä on julkisuudessa kehdannut ehdottaa. Työntekijöiden toiveita hallitusohjelmasta ei löydy.

Elorannan mukaan hallitusohjelma heikentää palkansaajien ja työttömien toimeentuloa hyvin nopeasti.

– Hallitus aikoo toteuttaa Suomen työmarkkinoilla järjestelmämuutoksen. Työmarkkinaosapuolten välinen neuvottelu ja sopiminen korvataan joko hallituksen lainsäädäntövallalla tai työnantajan päätäntävallalla.

Eloranta toteaa, että elinkeinoelämän mielestä nykyinen neuvotteluun ja sopimiseen perustuva järjestelmä antaa liian paljon vaikutusvaltaa työntekijöille ja heitä edustaville ammattiliitoille.

– Nykysysteemissä täytyy toista kuunnella, yrittää ymmärtää ja yhteistyössä sopia. Moni on nähnyt tämän arvokkaana. Elinkeinoelämä ei. Työnantajille kyse on viime kädessä rahasta. Ne osaavat laskea kaikelle hinnan, mutta eivät anna millekään arvoa? Enemmän itselle ja vähemmän palkansaajille.

Elorannan mielestä hyvinvointivaltion alasajo verhotaan yritykseksi pelastaa se.

– Ne, jotka tästä puhuvat, eivät kuitenkaan itse tarvitse hyvinvointivaltiota mihinkään. Yritykset eivät käy koulua, eivät jää työttömiksi, eivät sairastu eivätkä jää eläkkeelle.

– Suuret omistajat, varakkaat henkilöt eivät hiekkaa terveyskeskuksen lattioille kanna eivätkä työttömyysturvaa tarvitse. Tätä joukkoa palvelee mahdollisimman alhainen verotus ja mahdollisimman kevyt hyvinvointivaltio. Tai pikemmin ei hyvinvointivaltiota ollenkaan, koska heidän näkemyksensä mukaan se vain ”laiskistaa” tavallisen kansan.